Mensubu olduğumuz düşünce sistemi, Budo’ yu sevgi ve huzurun korunmasına hizmet eden bir olgu olarak yorumlamaktadır. Budo, bütün canlılara hayat veren, hayatın huzur içinde gelismesine olanak tanıyan bir çalısmadır. Budo, insanların birbirlerine zarar vermesi degildir. Aikido’nun temel amacı aklı ve bedeni eğitmektir. Aikido bir spor dalı değildir. Fiziksel gelişim ve teknik gerçek amaç degil, kisisel gelişme ve ruhsal yükselme için birer araçtır. Aikido ögrenim süreci, geleneksel ve diğer mesleklerde de geçerli olan usta-çırak ilişkisi içinde gelişir.
Dojo, yalnızca savunma ve kendini koruma tekniklerinin öğretildiği bir mekan değil, aynı zamanda bir manevi aydınlanma mekanıdır. Öğrencilere aşılanan ilk şey, eğitmenlerine ve arkadaşlarına karşı saygılı olmalarıdır. Karşılıklı saygı, anlayış, hoşgörü ve sevgiyi beraberinde getirir. Bu sayede disiplin zorla değil, sevgi ve saygı ile kendiliğinden sağlanır. Bu bağlamda ilk önce aşağıdaki kurallar izah edilir. İlk başta çok fazla eğitim ve davranış kuralı varmış gibi görünse de, öğrenciler eğitime devam ettikçe bu kurallar doğal olarak öğrenilir ve uygulanır.
Dojo Kuralları
1. Maneviyatı Aikido’nun kurucusundan kaynaklanmaktadır ve O’nun öğretilerinin sürdürüldüğü yerdir.O öğretilere bağlı olarak ve uygun şekilde hareket etmek her öğrencinin sorumluluğudur.
2. Uyum ve saygıdan oluşan yapıcı bir ortamda beraber çalışmak her öğrencinin sorumluluğudur.
3. Temizlik, şükretmenin aktif duasıdır.Dojo’nun temizlenmesine katılmak ,kendi aklını ve kalbini temizlemek her öğrencinin sorumluluğudur.
4. Sensei’nin izni olmadan dojo’nun belirlenmiş eğitim saatleri dışında kullanımı yasaktır.
5. Teknik satın alınamaz. Aylık ödemeler, size eğitim için bir yer ve size verilen dersler için bir teşekkür imkanı sağlar.
6. Kurucuya ve Sensei’niz tarafından aktarılan öğretilere saygı duyunuz.Dojo’ya ,eğitim araçlarınıza ve birbirinize saygı duyunuz.
Uygun Dojo Davranışları
1. Dojonun eğitim bölgesine girerken ve çıkarken ayakta selam veriniz.
2. Mindere çıkarken ve minderden inerken shomen’ in yönüne selam veriniz,
3. Eğitim araçlarınıza saygı duyunuz. Gi (dojo kıyafeti) temiz ve katlanmış olmalıdır. Silahlar iyi durumda ve kullanılmadıkları zaman olmaları gereken yerde olmalıdırlar.
4. Asla başkasının Gi’sini ya da silahlarını kullanmayınız.
5. Dersten birkaç dakika önce,ısınmış ve resmi oturuş halinde derse hazırlık olarak meditasyon ile günün sorunlarını aklınızdan temizliyor olmalısınız.
6. Derse zamanında gelmek ve açılış töreninde bulunmak önemlidir. Eğer engel olamayacağınız şekilde geç kalmışsanız, Sensei size izin işareti verene kadar minderin yanında resmi oturunuz. Mindere çıkarken sessizce oturarak selam veriniz.
7. Minderde oturmanın tek doğru yolu seiza’dır(Resmi oturuş). Eğer bir diz yaranız ya da sakatlanmanız varsa bağdaş kurarak oturabilirsiniz, ancak asla bacaklarınızı uzatarak, uzanarak ya da sırtınızı herhangi bir yere dayayarak oturmayınız.
8. Minderi yaralanma ya da rahatsızlanma halleri dışında terk etmeyiniz.
9. Sensei ders içinde bir tekniği gösterirken sessizce ve dikkatle resmi oturunuz. Gösterimden sonra ,Sensei’ ye ve bir eşe selam vererek derhal çalışmaya başlayınız.
10. Bir tekniğin sonu işareti verildiği zaman derhal durunuz, eşinize selam veriniz ve diğer öğrencilerle sıraya geçiniz.
11. Asla minderde boş durmayınız. Eğitim yapıyor ya da resmi oturuşta sıranın size gelmesini bekliyor olmalısınız.
12. Sensei’ ye birşey sormanız gerekiyorsa ona gidiniz ve ayakta selam veriniz. Asla ,Senesi’yi yanınıza çağırmayınız.
13. Kişisel talimat alırken resmi oturunuz ve dikkatle izleyiniz.Sensei bitirince resmi selam veriniz.Yakınınızda birisi talimat alıyorsa çalışmanızı durdurup izleyebilirsiniz.İzlerken resmi oturunuz ve bitirince resmi selam veriniz.
14. Sizden daha tecrübelilere saygı gösteriniz. Asla teknik üzerine münakaşa etmeyiniz.
15. Sizden daha az tecrübelilere saygı gösteriniz. Fikirlerinizi onlara zorla kabul ettirmeye çalışmayınız.
16. Eğer hareketi anlıyorsanız ve beraber çalıştığınız kişi anlamıyorsa, ona teknikte yardımcı olabilirsiniz. Ancak,bunu yapmak için izin almadıkça , asla hatalarını düzeltmeyiniz ve ona talimat vermeyiniz.
17. Minderde konuşmaları en aza indiriniz. Shobu Aiki tecrübedir.
18. El ve ayak tırnakları kısa olmalıdır.Ayaklar temiz olmalıdır.Ayakkabılar ve terlikler minderde asla giyilmez.
19. Ders sırasında minderde ve dışında yemek yemek, içmek, tütün ürünleri kullanmak vb. faaliyetler yasaktır.
20. Yüzük ve küpeler dahil her türlü takı ders süresince yasaktır.
21. Gi üzerinizde iken asla alkollü içecek tüketmeyiniz.
22. Lütfen uygun davranış kuralları hakkında uyarıldığınızda kötü hissetmeyiniz, çünkü onlar sizin güvenliğiniz ve öğrenim tecrübeniz için önemlidirler
Dersi İzlemeye gelenler İçin Uyulması Gerekli Kurallar :
– Saygılı oturunuz, asla ayaklarınızı bir şeyin üzerine uzatmayınız ve uzanmayınız.
– Ders sürerken minderdeki hiç kimse ile konuşmayınız.
– Sensei herhangi birşey gösterirken yada anlatırken, ya da açılış ve kapanış törenleri sırasında, konuşmayınız ve etrafta yürümeyiniz.
Eğitim Kuralları
1. Sensei’nin (öğreten-önde giden) dersi yönlendirişine saygı duymak zorunluluktur. Eğitim üzerine talimatlarını alınız, onları samimiyetle ve yapabileceğiniz en iyi şekilde yapınız.
2. Aikido tekniğini başkasına zarar vermek ya da egonuzu açığa çıkarmak amacıyla kullanmamak her öğrencinin ahlaki sorumluluğudur. O, bireyin kişilik gelişimi ile daha iyi bir toplum oluşturmak için birer araçtır.
3. Minderde hiçbir ego çatışması olmayacaktır. Aikido sokak kavgası değildir. Saldırgan tepkilerinizi eğitmek ve temizlemek, toplumsal sorumluluğunuzu keşfederek samurai ruhunu içermek için minderdesiniz.
4. Minderde hiçbir yarışma olmayacaktır. Aikido’nun amacı bir düşmanla savaşmanız ve onu yenmeniz değil, kendi içinizdeki saldırgan içgüdülerinizle savaşmanız ve onları yenmenizdir.
5. Aikido’nun gücü kas gücünde değil, esneklikte, zamanlamada, kontrolde ve ağırbaşlılıktadır. Bedeni sınırlarınızın farkında olunuz.
6. Herkes farklı bedeni kabiliyetlere ve farklı eğitim sebeplerine sahiptir. Bunlara saygı duyulmalıdır. Gerçek Aiki, değişen duruma uygun olan tekniğin yerinde ve esnek uygulanmasıdır. Kendinizi ve eğitim eşinizi sakatlamamak sizin sorumluluğunuzdur.
7. Dojo içinde hiçbir güç çatışması olmayacaktır. Dojo mensupluğu bir ailedir ve Aikido’nun sırrı uyumdur.